Baka sitt eget bröd – pretto eller praktiskt?

Jag hör ibland hur det raljeras över den som bakar sitt eget bröd själv – eller odlar grönsaker, syltar och saftar. Att det är så fruktansvärt pretto. För det första har man ju verkligen inte tid, om man är en modern människa som dels lägger sin själ i jobbet, dels bryr sig om att umgås med sina barn. För det andra gör man det förstås bara för att imponera på andra och kunna lägga upp snygga bilder på Instagram.

DSC_0119Min barndom var fylld av allt det där (brödet, grönsakerna, sylten och saften alltså, inte Instagrambilder). Med en mamma som var hemma tills jag fyllde elva, och därefter aldrig jobbade mer än halvtid, fanns tiden, och hemma i vårt kök doftade det ofta nybakat bröd. Jag hade inte vett att uppskatta det då – föredrog de köpta sirapslimporna jag fick äta hos min bästa kompis.

Som vuxen har jag förstått hur priviligerad jag var, och idag bakar jag det mesta av vårt bröd själv – utan att skämmas för om jag uppfattas som pretto. Jag hinner – dels för att jag prioriterar, dels för att det faktiskt inte alls tar så där lång tid som man kanske tror om man inte har bakat bröd själv – och ibland hjälper barnen till. Om inte annat får de njuta av nybakade rågbullar – och de här ungarna har lite mer vett att uppskatta det de får än jag själv hade. Förutom att det är snabbt, enkelt, billigt – och luktar gudomligt – så blir mitt hembakade bröd helt ekologiskt (att hitta ekologiskt bröd i affären är ofta en utmaning).

DSC_0131

Här ska du nu få receptet på mitt supersnabba jag-tager-vad-jag-haver bröd.

  • 100 g jäst
  • 1 liter fingervarmt vatten
  • 2 msk olja av valfritt slag
  • ev. sötning i form av en klick honung, lite nyponsoppepulver eller liknande
  • 2 tsk salt
  • en nypa valfria kryddor, t.ex. basilika eller timjan
  • valfritt mjöl av det jag som råkar finnas i skafferiet, tills degen inte är jättekladdig men inte heller alltför mjölig (ex.vis några dl rågmjöl, havregryn eller grahamsmjöl, och resten rågsikt och/eller vetemjöl)

Lös upp jästen i lite vatten, tillsätt resten och blanda i övriga ingredienser (tar 5 minuter). Låt jäsa ca 1 timme. Knåda degen och baka ut 32 brödbullar på två plåtar (eller fördela degen i tre smörade och mjölade brödformar, tar max 10 minuter). Låt brödet jäsa 30 minuter och grädda i 8-12 minuter (bullar) eller 25-30 minuter (limpor) i 225 grader. Om du vill att brödet ska bli mjukt ovanpå (utan en hård skorpa) kan du pensla dem med lite vatten precis när de kommit ut ur ugnen. Låt dem svalna på brödgaller och fördela i påsar när de svalnat (tar 5 minuter). Fast först måste du förstås provsmaka! (Och fattar du nu att det faktiskt inte tar massor av tid att baka bröd?) 🙂

DSC_0137

Tips nr.1: Frys bullar eller skurna limpskivor i små påsar, eller frys i större och ta upp några i taget. Till skillnad från köpebröd finns det inga konserveringsmedel, vilket gör att brödet blir torrt ganska fort. Bättre då att ta upp lite varje kväll, så har du alltid färskt bröd till frukosten!

Tips nr. 2: passa på att lyssna på Drömmen om Målajord (eller någon annan podd) medan du bakar! 🙂

Maria

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.