Den inre kompassen pekar mot IKIGAI!

För en tid sedan lärde jag mig ett nytt begrepp av min kloka vän Erik (som jag har poddintervjuat här). Det kommer från japanskan och heter ikigai. När Erik berättade vad det handlade om visste jag omedelbart att det är just detta jag har hittat sedan jag började utforska min inre kompass på det professionella planet för ett antal år sedan.

Nu vill jag berätta om ikigai för dig som inte har stött på det. Jag tror nämligen att det här är nyckeln till att en mycket bättre värld, där människor får må bra och komma till sin rätt, samtidigt som de bidrar på ett positivt sätt. Här är en (något förenklad) illustration:

Det är alltså när man befinner sig i skärningspunkten mellan (1) det jag älskar att göra, (2) det jag är bra på, (3) det jag kan leva på och (4) det världen behöver som man är i ikigai. Jag känner att jag i mångt och mycket är där, i korsningen av min passion och det världen behöver. Jag är inte bra på allt jag gör, men jag lär mig, undan för undan, och även om jag inte blir rik på mitt arbete så klarar jag mig någorlunda. Det är en väldigt skön känsla och en känsla som jag så gärna vill inspirera andra människor att uppnå.

Hur ser det ut i just ditt liv, är du också i ikigai? Eller är det någon (eller flera) av bitarna som saknas där du tillbringar en stor del av ditt liv, nämligen i din yrkesroll? Om du känner så, och om du skulle vilja få lite hjälp på traven med att komma närmre ditt ikigai, kanske min webbaserade självreflektionskurs Den inre kompassen skulle kunna vara något för dig?

Skulle du vilja börja lite försiktigare ger minikursen Introduktion till den inre kompassen ett smakprov, och känner du att du behöver mer individuellt stöd finns också mitt mentorsprogram i flera olika varianter.

Varmt välkommen att höra av dig om något av detta låter spännande! 🙂

Maria

5 reaktioner till “Den inre kompassen pekar mot IKIGAI!

 1. Jag är på väg dit! Biblioterapi. Ett sätt att förena skönlitteratur, kreativt skrivande och socialt arbete. Det känns så där rätt i hela kroppen när jag läser om det, tänker på det och ser hur jag faktiskt kan få ihop det bästa från mina två världar. Ett spännande sätt att via litteraturen kunna förstå sig själv bättre, nå tankar och känslor som finns djupt där inne, bearbeta svåra händelser och kriser samt uppnå bättre psykisk hälsa. Kanske kommer det under våren komma upp en ny menyrad på delandesamtal.se. Så otroligt spännande. Och IKIGAI fångar ju detta precis, att få ihop ett arbetsliv med intresse, lycka och framgång. Tack!

  Gilla

  1. Biblioterapi, det låter verkligen spännande!
   Själv är jag inte riktigt där ännu men känner att riktningen iaf är rätt. Så jag fortsätter utforska vägen till att kunna försörja mig på det jag gör, komplettera med andra färdigheter kan komma behövas dock. Men det är ju så roligt att lära sig så det har jag inget emot.
   Tack!

   Gilla

   1. Ja, det är ju det där med att ta ett litet steg i taget. Så länge man känner att man är på rätt väg så kan det få ta sin lilla tid. Tror att tillit och tålamod är två väldigt viktiga ingredienser på vägen mot Ikigai. 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.