Poddavsnitt

Avsnitt 86. Att våga fråga. Ett samtal med Kajsa Vildängen

Efter en lång sommarpaus kommer här poddavsnitt 86. Välkommen till ett samtal mellan två rödhåriga, småländska, frihetsälskande kreatörer om lusten som drivkraft, om att vända besvikelse till lärdom, om att vara en ensamvarg som kan själv, om passion som känns och smittar av sig och om att hitta sitt dream team när de människor man behöver kommer i ens väg om man bara följer sitt hjärta och vågar fråga.

Avsnitt 85. Att driva företag för att få göra det vi älskar. Poddklanen reflekterar #3

Foto: Thomas Lissing

I det sista poddavsnittet före semestern får du återknyta bekantskapen med Poddklanen, d.v.s. mig, Sara Norrby Wallin och Lisa Moraeus, i ett samtal om att vara egen företagare för att få göra det vi brinner för. Vi berättar om våra respektive företagsresor och pratar om drivkrafter, frihet, pengar, stöd, planering och mål. Sara lanserar också akronymen SOL, som alternativ till SMARTA mål: Stödjande för min riktning, Omförhandlingbart och Lustfyllt. Kanske är detta framförallt ett avsnitt för dig som funderar på att starta eget, eller redan har gjort det, men det kan förhoppningsvis vara intressant för vem som helst, eftersom företagandet hänger nära samman med livet i allmänhet – vilka val vi gör, vilka mål vi sätter och vad som är viktigt för oss.

Avsnitt 84. I naturen får vi både utsikt och insikt. Ett samtal med Josefin Wilkins

I poddavsnitt 84 får du möta Josefine Wilkins, som arbetar som integrationssamordnare och naturhälsokommunikatör. Vårt samtal handlar om hur viktigt det är för oss människor att känna att vi är en del av naturen, och om hur den stärker vår psykiska hälsa.Vi pratar också bland annat om vår relation till platser, om att hitta glädje mitt i kaos, om att kunna sätta ord på vad vi känner, om lyssnande och tystnad – och om att inte alltid göra och analysera utan ibland bara vara och känna. OBS! Det smög sig in ett litet fel i mitt outro. Adressen till Josefins webbplats är varamednaturen.com och inget annat.

Avsnitt 83. Odlingen och livet. Ett samtal med Ingela Eriksson

Här kommer min Valborgspresent till dig som lyssnar på Drömmen om Målajord – ett samtal med Ingela Eriksson, projektledare och självhushållare. Det blir en hel del snack om ogräs och fröer, men också om kreativitet, om drivkrafter, om hållbarhet, om normer och förväntningar, om stress, välmående och livskvalitet och om trädgården som ett sätt att inte bara producera mat och skönhet utan att också möta sig själv.

Avsnitt 82. Vad är andlighet och hur påverkar de inre faktorerna oss? Poddklanen reflekterar, #2

Foto: Thomas Lissing

I poddens avsnitt 82 är det för andra gången dags för min lilla poddklan (med Lisa Moraeus och Sara Norrby Wallin) att mötas för en stunds gemensam reflektion. Den här gången försöker vi definiera hur vi ser på begreppet ”andlighet”, som vi tre har ganska olika perspektiv på. Vi resonerar också kring hur de inre faktorerna påverkar oss i våra liv och vår vardag. Det handlar om förvirring, osäkerhet, trygghet, utveckling, mening, essens, drivkraft, förundran, ansvar, flöde, kreativitet, mellanrum, aktivt hopp och en hel del annat. Lyssnarfrågan om företagande hann vi dock inte fördjupa oss i, så den spar vi till nästa poddklansavsnitt. Här är en länk till Facebookevenemanget för releasen för boken Aktivt hopp.

Avsnitt 81. Vi behöver både yttre och inre hållbarhet. Ett samtal med Johanna Stål

Foto: Harald Nilsson

Välkommen till ett samtal med Johanna Stål, chefredaktör för hållbarhetsmagasinet Camino, föreläsare och författare till den nyligen utkomna boken Naturskyddsföreningens guide till ett hållbart liv. Vi pratar om engagemang, inspiration, aktivism, inre och yttre hållbarhet, företagande, framtidsvisioner och mycket annat. Här är två länkar som jag nämner i avsnittet, dels till Johannas föreläsning Du sköna nya värld, dels till poddsamtalet med Lisa Moraeus där jag tipsar om mina bästa strategier för att förebygga stress.

Avsnitt 80. Att laga kläder är smart och coolt! Ett samtal med Henning Gillberg

I poddens åttionde avsnitt får du träffa Henning Gillberg, smålänningen som blev skåning och startade företaget Repamera, där han hjälper människor att laga sina favoritplagg. Repamera finns i Malmö, men eftersom efterfrågan snabbt blev stor har han också startat en onlinetjänst, så att vi i övriga landet kan få hjälp med lagandet. Välkommen till ett samtal om Edens lustgård, vådan av för mycket kaffedrickande, cirkulära affärsmodeller, vita måndagar som alternativ till svarta fredagar och varför Henning inte vill kallas miljöhjälte fast jag tycker att han är en sådan. Här är länken till BBC-reportaget som Retuna, som jag nämner i avsnittet.

Avsnitt 79. Kärna och framgång. Ett samtal med Sara Norrby Wallin

Foto: Malin Enestubbe

I 2019 års första poddavsnitt får du, som traditionen bjuder, lyssna på ett samtal mellan mig och min vän Sara Norrby Wallin. Vi reflekterar över året som gått, vad vi tar med oss i form av guldkorn och lärdomar, och visionerar inför det som just har börjat. Vårt samtal handlar om hur det kanske minst förväntade kan bli de största guldkornen, hur ett långt föräldraskap kan erbjuda nya utmaningar, om att kunna släppa längtan efter facit och kontroll, om att hitta sitt eget sätt att reflektera och mycket annat. Här är länken till Greta Thunbergs TEDx-talk i Stockholm och här är intervjun med henne i Skavlan.

Avsnitt 78. Att växla om och lita till processen. Ett samtal med Mimmi och Daniel Edlund Lowejko

Foto: Abilgail Sykes

Här kommer min julklapp till er poddlyssnare: ett väldigt fint samtal med Mimmi och Daniel Edlund Lowejko som driver företaget Omväxling, där de lagar mat med utgångspunkt i mina egna nyckelord – kreativitet och hållbarhet. Det handlar om att ställa om och växla spår, om att reflektera och göra medvetna val, om att klara sig på väldigt lite, om olika sätt att skapa opinion och om att vara två pusselbitar som passar så bra ihop att man alltid vill vara tillsammans. Och så får du veta vad en REKO-ring är för någonting.

Avsnitt 77. Roligt, meningsfullt och hållbart – receptet för ett gott liv. Ett samtal med Ann-Louise Fransson

Välkommen till Drömmen om Målajords avsnitt 77! Du ska få möta Ann-Louise Fransson, en passionerad naturälskare, som jobbar med ört- och näringsmedicinska behandlingar, örtvandringar, kurser och workshops. Ann-Louise har en bakgrund som byggnadsingenjör, men hennes stora intresse för det som växer blev en hobby som till sist tog så mycket utrymme i hennes liv att den blev hennes arbete (Botanikan). Om den livsresan, om att hitta nya vägar, om kopplingar mellan kropp och själ, om att tillföra mer till jorden än man tar av den, om skönheten i det enkla och mycket annat för du höra i vårt samtal.

Avsnitt 76. Ska det inte gå lätt att följa sitt hjärta? Poddklanen reflekterar, #1

Foto: Thomas Lissing

I poddens avsnitt 76 är det premiär för ett nytt, förhoppningsvis återkommande, inslag: Poddklanen reflekterar. Jag har bjudit in två av mina kloka vänner, Lisa Moraeus och Sara Norrby Wallin, till ett samtal kring två frågor från mina lyssnare, som hänger ihop med varandra. Den första handlar om att det rent allmänt kan vara svårt att följa sin inre kompass ibland, att det inte alltid går sådär lätt och smidigt som man kan tro. Den andra handlar lite mer specifikt om egenföretagande, om att våga hoppa av en anställning och om att hantera motgångar. Det bjuds på såväl reflektioner som konkreta exempel från våra egna erfarenheter.  Kanske har du en fråga som vi skulle kunna diskutera i ett kommande poddavsnitt?

Avsnitt 75. Att möta sig själv, lite i taget. Ett samtal med Linda Wikström

Foto: Natalie Johansson

Den här gången är det sjuttiofemavsnittsjubileum – med yogaläraren Linda Wikström, som driver Veda Yoga i Växjö. Linda har en bakgrund som konstsimmare på elitnivå, och det var just via idrotten som hon hittade till yogan – den som idag är hennes stora passion och livsstil. Vårt samtal handlar bland annat om skillnaden mellan yoga på riktigt och bilden av yoga, om sökandet efter sammanhang, om varje människas inneboende passion, om tillit inför att det man längtar efter kan bli verklighet utan att man själv styr varje steg i processen – och så om att även yogalärare faktiskt är alldeles vanliga människor. På YouTube (eller Veda Yogas webbplats) hittar du Lindas egna yogavideor. Foto: Natalie Johansson.

Avsnitt 74. När man följer sin inre röst blir livet magiskt. Ett samtal med Stina Gray

Välkommen till Drömmen om Målajords sjuttiofjärde poddavsnitt! Den här gången är min gäst Stina Gray, sagoberättare och naturälskare, och vårt samtal är inspelat på Mundekulla Retreatcentrum, en plats som har betytt så mycket för mig, Stina och flera andra av mina poddgäster. Det blev ett finstämt samtal om gåvan att ha två nationaliteter och kulturer, om att leva nomadliv, om att hitta tillbaka till naturen, om att lyssna till sin inre röst – även när den låter väldigt ologisk – om att inte vara rädda för mörkret inom oss och mycket annat! Du får också höra Stina berätta en av sina fina sagor. Här är länkar till Stinas och Camillas vildkvinneworkshop som vi pratar om och till poddavsnitten jag refererar till: Magnus Hjort, Anne och Peter Elmberg, Ellika Lindén, Camilla Måne & Kalle Grill och Therése Högberg. Det strulade till sig lite med ljudet i samtalsinspelningen den här gången (sorry!), så du får se det som ett tillfälle att öva (brus)acceptans – ACT i praktiken! ☺

Avsnitt 73. Bokstäverna var min boll – och jag kunde inte sluta bolla. Ett samtal med Sara Lövestam

Foto: Annie Sundbäck

När sommaren närmar sig sitt slut kommer här poddsamtal 73, med Sara Lövestam, författaren som går sin egen väg och vägrar placera in sig i ett genrefack. Sara älskade bokstäver, ord och grammatik redan som barn och hade skrivit klart sin första roman när hon var nitton. Det skulle ta ytterligare tio år innan hon blev publicerad, men efter ett antal år som SFI-lärare lever hon idag helt och hållet på sitt författarskap. Välkommen till ett samtal om kärleken till språket, kreativa processer, varför SFI-lärare är världens bästa yrke, utanförskap, nördarnas revansch och mycket annat!

Avsnitt 72. Att ta vara på livet – minut för minut. Ett samtal med Patrik Appelquist

I avsnitt 72 får du möta Patrik Appelquist, affärsutvecklaren som åker motorcykel, mediterar, har jobbat med gatubarn i Nicaragua och just nu inreder en husbil att bo i. Kärleken till kontrasterna – att inte låta sig fackas in utan få bejaka alla olika sidor av sig själv – är något vi pratar om i vårt samtal, som också bland annat handlar om idéförverkligande och kreativa processer, socialt företagande, ohållbara arbetssituationer, vad rikedom egentligen är, Vipassanaretreat och om att skapa sig ett liv där det alltid finns utrymme för att utforska nya områden.

Avsnitt 71. Att odla grönsaker och själar. Ett samtal med Sara Bäckmo

Här kommer nu ett efterlängtat avsnitt med Sara Bäckmo, hela Sveriges odlar- och självhushållardrottning. Sara driver Sveriges största trädgårdssajt, Skillnadens trädgård, där hon sprider kunskap och inspiration till odlare på alla nivåer. Vårt samtal handlar förstås om Saras livsresa och kärleken till odlandet, men också om att våga kasta sig ut och testa nya saker, om föräldraskapets glädje och utmaningar, om att skapa sig en vardag som man inte behöver längta bort ifrån och mycket annat.

Avsnitt 70. Närvaro, naturkontakt och kreativitet. Ett samtal med Johan Granbom

I poddens sjuttionde (!) avsnitt får du träffa Johan Granbom, som har gjort en spännande livsresa med bland annat utlandsvistelser och utbildningar i alltifrån skådespeleri till teologi till ekosofi. Idag arbetar Johan framförallt med workshops i kreativitet, meditationskvällar och örtvandringar. I boken Böja linjer och bygga cirklar delar han med sig av glimtar från sin resa och berättar också bland annat om hur vi människor kan följa naturens rytm och skapa våra egna ceremonier där. Johan och jag är eniga om att det krävs mer än politiska och tekniska lösningar om vi ska kunna skapa en mer hållbar värld. Vi behöver också inre omställning och aktivt hopp.

Avsnitt 69. Drömmen om ett samhälle där kärleken är det viktiga. Ett samtal med Anne Claesson

Välkommen till ett samtal med Anne Claesson, som driver Göteborgs minsta designhotell, Annes Hus. Där erbjuder hon inte bara charmigt boende utan också en hemlik konferensmiljö och kulturkvällar. Hotellet är dessutom platsen där Anne under sju års tid (2014-2020) bygger sin stora utställning, rum för rum, med utgångspunkt i Deepak Chopras sju andliga lagar eller livsprinciper. Vi pratar bland mycket annat om att gå från anställning till företagande, om att förverkliga drömmar, om att ta hand om sig själv så att man kan ta hand om andra och om att vilja göra skillnad och bidra till ett mer vänligt och kärleksfullt samhälle.

Avsnitt 68. Att se det man har, i stället för det man inte har. Ett samtal med Aref Yousefi

Nu ska du få möta Aref Yousefi, som föddes i Afghanistan, bodde många år i Iran och sedan kom till Sverige för drygt två år sedan. Aref har under flera års tid inspirerat mig genom sitt stora engagemang och sin starka vilja att bidra till ett bättre samhälle och möten över kulturgränserna, och jag har funderat på varifrån hans engagemang kommer. I vårt samtal pratar vi om alltifrån tidsuppfattning i olika kulturer till frihetskänsla som drivkraft till tacksamhet över sådant vi ofta tar för självklart.

Avsnitt 67.  Min livsuppgift är att skapa ett mer lekfullt samhälle. Ett samtal med Sofi Aronsson

I det här avsnittet får du möta konstnären Sofi Aronsson, som har kreativiteten som en viktig grundbult i både sin personliga och professionella utveckling. Välkommen till ett samtal om att välja med hjärtat, om matmissbruk och läkande, om att älska måndagar, om att hitta tillbaka till sin tillit, om förbandslådor och vandringsstavar, om att möta rädslor, om döden som en viktig del av livet och en hel del annat. Här får du ett smakprov på Sofis häftiga skulpturer.

Avsnitt 66. Att öppna dörren till naturen. Ett samtal med Martin Emtenäs

Dags att släppa ut poddavsnitt 66 ur boet – ett samtal inspelat för livepublik. Den här gången är min gäst Martin Emtenäs, som hittat in i svenska folkets hjärtan genom att bland annat programleda Mitt i naturen och dokusåpan Det stora fågeläventyret. Du får höra Martin prata om att stå öga mot öga med en björn, om att försöka få någon som inte kan se skillnad på en svan och en plastpåse att fascineras av naturen, om att halka på bananskal utan att landa på nacken, om hur journalisternas bakgrund styr vad vi ser på nyheterna, om dystopikänslor kontra hoppfullhet och om skapandet som en röd tråd genom livet.

Avsnitt 65. Jag var som en lök – och så skalar jag lager för lager. Ett samtal med Karin Leoson

Välkommen till ett samtal med Karin Leoson, som har en bakgrund som extremt hårt arbetande danslärare, koreograf och regissör. En dag brakade hon in i väggen med besked och gjorde därefter en total omstart, med ett nytt förhållningssätt till livet. Sedan fem år bor Karin i Visby, där hon arbetar med kultur och holistisk hälsa. Vi pratar om prestationer och utmattning, om kris och utveckling, om kropp och själ, om att öva på rätt saker, om att följa årstidernas rytm, om skönheten i kontraster, om att våga strunta i normer och stå för det vi tror på – och om att ett steg i taget lära känna oss själva och vad vi behöver för att fungera bra. OBS! I samtalet ger jag fel adress till Karins webbplats. Det ska vara helakroppen.nu och inget annat.

Avsnitt 64. Hela mitt liv har jag följt mina drömmar. Ett samtal med James Hollingworth

Foto: Pelle Piano

I poddens sextiofjärde avsnitt får du möta en person vars musik har betytt väldigt mycket för många svenskar, inte minst i barnens värld. Vem har inte gått omkring och nynnat på Älgarna demonstrerar? 🙂 Själv har James Hollingworth inte tagit så stor plats i offentligheten. Om hans spännande livsresa, som tagit honom med minibuss till Sahara, till först självhushåll och sedan restaurangägande i Bergslagen och till en mängd olika skapande sammanhang, med musik, film och skrivande. Det blir ett samtal om alltifrån drömförverkligande, kreativitet och vägskäl i livet till globalisering, kollaps, hopp och kärleken som en förenande kraft – och så en hel del annat däremellan. Här hittar du den vackra Morgon på Kungsholmen, där James sjunger.

Avsnitt 63. En kris är en inbjudan till förändring. Ett samtal med Magnus Hjort

Foto: Leonarda Arcidiacono

För några månader sedan besökte jag en alldeles magisk plats, Magnus Hjorts egentillverkade yurta (en sorts mongoliskt tält) utanför Järna. På golvet framför brasan spelade vi in samtalet i poddavsnitt 63, där Magnus berättar om den stora omställning han har gjort, från ett hektiskt liv i IT-branschen på Irland till stillheten mitt i den svenska naturen. Det blev ett samtal om skav och förändring, om att våga lyssna på sitt hjärta och gå dit det leder en, om mänskligheten som en förvuxen tonåring,om att vara platsbunden, om att vara en del av naturen och – förstås – om hur man kan bygga en yurta. Här är en länk till den fina filmen Intuition – vår värdefulla kunskap som jag nämner i vårt samtal.

Avsnitt 62. Att leva hållbart behöver inte vara en uppoffring. Ett samtal med Martin Hedberg

I poddens sextioandra avsnitt får du möta meteorologen Martin Hedberg, som brinner för att förklara och inspirera inom klimatområdet – alltifrån i skolor till hos Filip & Fredrik på tv och inom finansvärlden. Det blev ett intressant samtal om ohållbar tillväxt, varför vi har så svårt att förändra våra beteenden, om grejen med att ta cykeln till jobbet, om när vägen blir en del av reseupplevelsen, om tjusningen i kontraster, om poddsamtal och andra samtal – och en hel massa annat. Här är en länk till mitt blogginlägg om beslutet att sluta flyga.

Avsnitt 61. Flöde och tillit. Ett samtal med Sara Norrby Wallin

Välkommen till årets första poddavsnitt, ett samtal med min vän och kollega Sara Norrby Wallin, där vi – liksom vid tidigare årsskiften – reflekterar kring vad vi tar med oss och vad vi vill med nästa år. Det blir ett samtal om guldklimpar och tacksamhet, utmaningar och lärdomar, liksom om kravlöst umgänge och relationskapital, egot och själen, livets flöde, gränssättning, om att hitta komfortzoner i nya sammanhang, om att kalibrera kompassen i bakändan, om att lägga sig på marken för att tanka närvaro och mycket annat. Här hittar du Susannah Conways reflektionsmaterial Unravel Your Year som vi nämner i vårt samtal.

Avsnitt 60. Att komma tillbaka till kärnan. Ett samtal med Maja Öberg

Lagom till jul kommer poddavsnitt 60, med Maja Öberg, som arbetar med att sprida verktygen från mindfulness – medveten närvaro – framförallt inom förskola och skola. Sedan hon gick i väggen för några år sedan, har Majas liv – och framförallt hennes inställning till livet – förändrats på många sätt, både privat och professionellt. Vårt samtal handlar bland mycket annat om vad som kan hända när man stannar upp och börjar fundera på hur man egentligen har det, om hur en barngrupp kan förändras när man jobbar med närvaroträning, om ensamföretagande i gemenskap, om tillit och tålamod och om naturen som läkande kraft. Här hittar du Susannah Conways reflektionsmaterial Unravel Your Year och här finns min webbkurs. God jul och gott nytt år!

Avsnitt 59. Alla svar du behöver har du inom dig. Ett samtal med Ulf Wallgren

Välkommen till Drömmen om Målajords avsnitt 59, där du får möta Ulf Wallgren, mannen vars ansikte vi har varit vana att se i teverutan i otaliga nyhetssändningar. För ett år sedan bytte han ut kostymen mot mjukare kläder, och idag jobbar han som yogainstruktör på Mediyogainstitutet i Stockholm – och som gästlärare och föreläsare runtom i landet. I samtalet får du ta del av Ulfs spännande livsresa från barndomens upptäckt av ordens magi till dagens arbete med att hjälpa andra att lära sig lyssna på såväl kropp som själ. Vi pratar bland mycket annat om den inre kritikern, vikten av långsiktighet, stress och återhämtning, tid och lyssnande.

Avsnitt 58. Jag har tid! Ett samtal med Erik Malm

I det här avsnittet möter du Erik Malm, som efter bland annat volontärarbete världen över just nu jobbar med sitt alldeles egenskapade projekt Jag har tid. Här erbjuder han sin tid – denna stora bristvara i dagens samhälle – till människor och organisationer som behöver stöd på olika sätt. Vad kan hända när man tar en paus från sitt vanliga jobbliv och skapar utrymme för att förverkliga drömmar och bidra till en bättre värld? Välkommen till ett inspirerande samtal om frihet, ansvar, skapande, hållbarhet, ”wwoofande”, mänskliga möten, dokumentationshysteri, syltkokning, hopp och om att alla kan göra skillnad.

Avsnitt 57. Fröuppror och förnöjsamhet. Ett samtal med Stefan Sundström

Foto: Jeanette Andersson

Här är han nu, mannen, myten, musikern, (to)matodlaren Stefan Sundström, som jag har lyssnat så mycket på genom åren, sjungit låtar av som gatumusikant och skrivit litteraturuppsats om. I podden möts vi i ett fint samtal om bland annat tomatodling och tvåsamhet, fröer och förnöjsamhet, surkål och självkritik, turnétrötthet och tillit – till att det ändå finns lite hopp om jorden och dess invånare, och att vi faktiskt kan påverka genom våra val. Här hittar du teveprogrammet där du kan spana in Stefans solpaneler.

Avsnitt 56. Att gå på upptäcktsresa på insidan. Ett samtal med Roger Börjesson

Drömmen om Målajords avsnitt 56 får du möta Roger Börjesson, systemingenjören från Sverige som emigrerade till Australien för 26 år sedan och byggde upp ett nytt liv på andra sidan jordklotet. Den skeptiske IT-killen har under åren inte bara gjort en yttre, utan också en inre, upptäcktsresa, som började med ett nyfunnet intresset för psykologi och djupa samtal. Idag arbetar Roger bland annat med spännande mänskliga processer utifrån idén om ett slags ”kollektivt medvetande”. Vi pratar om vad som kan hända när vi öppnar dörrar till vårt inre, om samtalets kraft och begränsningar, om att vara en brobyggare mellan tro och vetenskap och mycket annat.

Avsnitt 55. vår fantasi hjälper oss att förändra världen. Ett samtal med rob hopkins

En av världens mest inflytelserika hållbarhetsinspiratörer, Rob Hopkins från England, är Drömmen om Målajords femtiofemte gäst – i det första samtalet i poddens historia som spelats in för en livepublik! Rob är en av grundarna av The Transition Network (Omställningsrörelsen), som jag har pratat om i flera tidigare avsnitt av podden. Den här folkrörelsen samlar människor som inte orkar vänta på att politiker och stora företag ska ta hand om jordens miljöproblem, utan går samman i egna lokala initiativ och tar hjälp av sin fantasi, sin kreativitet, sin lekfullhet och sina drömmar för att skapa den värld de vill leva i. Välkommen att lyssna och inspireras!

Här finns de länkar jag refererar till i avsnittet:

Avsnitt 54. Kaninlejonet – skört och starkt på samma gång. Ett samtal med Charlotta Lagerberg Thunes

I dagens poddsamtal får du möta Charlotta Lagerberg Thunes, som har en bakgrund som beteendevetare, som tidigare har verkat inom socialt arbete och BRIS, och som idag arbetar som författare och föreläsare. Fokus i hennes verksamhet ligger på att få människor, särskilt barn, att våga prata om känslor, och på att sprida kunskap om och förståelse för högkänslighet (HSP = High Sensitivity Persons), som Charlotta har egen erfarenhet av. Vi pratar bland annat om spretiga CV:n som en dag ”går ihop”, om skönlitteratur som ett sätt att skapa förståelse, om att våga möta rädslor och visa känslor, och om hur det kan vara att leva med högkänslighet. Vilka positiva och negativa aspekter finns det när man är en HSP? Hur kan den som är högkänslig ta hand om sig? Och hur kan vi möta och stötta högkänsliga personer i vår omgivning, exempelvis på skolor och arbetsplatser?

Avsnitt 53. Gemenskap, lek och lyssnande. Ett samtal med Camilla Måne och Kalle Grill

Nu ska du få möta två personer som har varsin spännande livsresa bakom sig och också delar en strävan efter att både själva leva enligt och sprida idén om The Circle Way, där gemenskap och lek, par- och cirkelsamtal, lyssnande och respekt för såväl människor som jorden vi lever på är centrala beståndsdelar. Camilla Måne är nyutexaminerad socionom OCH utbildad prästinna, leder kvinnocirklar, målar, sjunger och trummar. Kalle Grill är lärare och forskare i praktisk filosofi, leder kurser där män bland annat tränar på att prata känslor och inspirerar i Sveriges Radios Tankar för dagen.  Om att våga visa känslor, om samtalets läkande kraft, om att ifrågasätta det mesta och om att försöka förena andlighet med samhällsengagemang – och mycket annat – handlar vårt samtal. Obs! Det smög sig in en felaktig referens i mitt outro: den internationella Circle Way-sidans adress är http://www.circleway.org.

Avsnitt 52Avsnitt 52. Jag är ett känguruhjärta! Ett samtal med Tina Persson

I poddavsnitt femtiotvå får du möta författaren och skribenten Tina Persson, som sedan tidig ålder följt sitt hjärta och kastat sig in i utmaningar av många olika slag. Tina samlar ständigt på upplevelser och erfarenheter, och använder dem ofta i exempelvis sin poesi. Välkommen till ett samtal om kreativitet och lekfullhet, skrivprocesser och skrivkramp, ensamhet och gemenskap, författarmöten över gränserna och om att säga ja till möjligheter när de dyker upp.

Avsnitt 51 - 2Avsnitt 51. Att se att allting förändras. Ett samtal med Maria Ståhl

Den här gången är min gäst Maria Ståhl, som du hittar på Yogatalk.se. Vi pratar om Marias slingriga livsväg, där skrivandet funnits som en röd tråd, och där yoga och meditation kommit att ta allt större plats, både privat och professionellt. Det är ett samtal om frihet inom ramar, om känslor som kommer och går, om yoga och meditation som mycket mer än bara en praktik på yogamattan eller meditationskudden, om varför alla människor kanske borde gå en skrivkurs och om vad som kan hända när man är helt tyst i tio dagar.

Bild avsnitt 50Avsnitt 50. Det blir trend att vara hållbar! Ett samtal med Rebecka Carlsson och Ida Högberg

I Drömmen om Målajords femtionde avsnitt får du träffa Rebecka Carlsson och Ida Högberg, grundare av Gigafood, som vill frälsa världen med hållbarhetstänk och god veganmat. Ida har en bakgrund som musikalartist och skådespelare, medan Rebecka jobbat mycket politiskt, bland annat som språkrör för Grön Ungdom och som rådgivare till klimat- och miljöministern Åsa Romson. Vårt samtal handlar om engagemang och passion, om kompletterande kompetenser, om klimatångest och planetlust och om när hållbarhet blir något självklart och spännande.

Avsnitt 49. Skapandekraft, nyfikenhet och tillit.  Ett samtal med stina balkfors

I det här poddavsnittet har jag träffat Stina Balkfors, som är en av grundarna till Tillitsverket, en stiftelse som jobbar för ett samhälle där tillit, kreativitet och hållbarhet är centralt. Tillitsverket ordnar bland annat lekdagar och läger, workshops och kurser. Vi pratar om att bryta med föreställningar om hur man ska leva, om att släppa kontrollen och våga möta sin osäkerhet, om tillit som ett aktivt val, om varför vårt skolsystem inte passar alla barn och om vad som kan hända när man tar en främmande människa i handen och går på äventyr i skogen.

Avsnitt 48. Man ska nypa sig i armen ibland, när man är på Kafé de luxe. Ett samtal med Nils Hector

Nu ska du få möta Nils Hector, en del av en stor familj där frihet att gå sin egen väg och testa det till synes omöjliga alltid har varit en självklarhet. Idag driver familjen Hector bland annat Kafé de Luxe i Växjö, en restaurang utöver det vanliga, där Nils är verksamhetsansvarig, eller rock-vaktmästare, som han kallar sig. Förutom att vara ett matställe som sticker ut genom att servera ekologiskt och närproducerat, är Kafé de Luxe också en spännande mötesplats för den som gillar musik, dans, litteratur, vetenskap, hantverk eller att prata med människor från olika kulturer. Här finns helt enkelt något för alla!

Avsnitt 47. Att få vara äkta i alla lägen. Ett samtal med Annesophie Färdigh

Min gäst i poddavsnitt 47 heter Annesophie Färdigh och jobbar som präst i Svenska kyrkan. Sin starka gudstro har hon med sig sedan barndomen, men prästyrket hittade hon betydligt senare i livet, och för Annesophie är det viktigt att få vara sig själv även när hon är i sin prästroll. Vi pratar bland annat om nya sätt för kyrkan att nå ut till fler människor, om tro och vetande, om andlighet och religion och om viktiga samtal kopplat till alltifrån sorg till matlagning.

Bild avsnitt 46Avsnitt 46. Sätt nästa fot framför den andra. Ett samtal med Kristina Paltén

I det här avsnittet får du möta Kristina Paltén, Ericssoningenjören som började springa efter 30, och som sedan dess har satt världsrekord på löpband, sprungit från Turkiet till Finland och nu senast, ensam genom Iran. För Kristina är springandet så mycket mer än fysiska utmaningar och äventyr; det handlar om personlig utveckling på många plan, och om att försöka bidra till en öppnare och mer tillitsfull värld. Just tillit är ett av våra samtalsämnen, liksom fördomar, rädslor, utmaningar och alla människors inneboende förmåga att lära, utvecklas och klara mer än vi tror.

Bild avsnitt 45Avsnitt 45. Att hitta sin inre guru. Ett samtal med Katinka Wallner

Det har blivit dags för poddens fyrtiofemte avsnitt, ett samtal med författaren, föreläsaren, kursledaren och vägledaren Katinka Wallner. Katinka har gått i väggen flera gånger och levt med skyddad identitet under tio års tid. Hon har också tagit sig upp igen, gång på gång, läkt sina sår, hittat tillbaka till livsglädjen och sin stora livsuppgift – att på olika sätt inspirera andra människor att hitta sin inre guru. Vi pratar om självförtroende och självkänsla, om rädsla och skam, om energier och medialitet, om tankens och skrivandets kraft och mycket annat.

Bild avsnitt 44Avsnitt 44. Att gå i skogen när alla andra är på jobbet. Ett samtal med Patrik Andersson

I det fyrtiofjärde avsnittet av Drömmen om Målajord har jag träffat Patrik Andersson, som driver podcasten Andra sätt, där de röda trådarna är downshifting, frivillig enkelhet och strävan efter att leva ett medvetet, hållbart liv. Förutom att prata om hur det kan gå till att starta och driva en podd, får du höra Patrik berätta om sin egen resa från ekorrhjulet i storstaden till ett betydligt lugnare liv på landet. Om tunnelbaneresor som dränerar, om tid för långa tankar, om mål och riktning och mycket annat handlar vårt samtal. Här är också länken till mitt blogginlägg om att starta en podcast. Och här är Swishnumret om du vill bidra till poddens fortlevnad: 1234959680. 🙂

Bild avsnitt 43 (ny)Avsnitt 43. Kropp, tanke, känsla och själ. Ett samtal med Kristina Pettersson

Den här gången ska du få stifta bekantskap med Kristina Pettersson, som för ett par år sedan grundande terapimottagningen Dininsida, där ett antal terapeuter arbetar med olika inriktningar men med en gemensam grund – att kropp, tanke, känsla och själ hänger ihop. Vi pratar bland annat om nya spännande sätt att hjälpa människor, om hur man kan jobba med trauman, om närvaro, om läkande skrivande och om att terapeuter – tro det eller ej – också är människor.

Bild avsnitt 42Avsnitt 42. Vattnet som inte rinner kan man inte dricka. Ett samtal med Sokol Demaku

Äntligen poddags igen! I det fyrtioandra avsnittet bjuder jag in till ett samtal med Sokol Demaku, som tillsammans med sin familj flydde från krigets Kosovo, där han hade jobbat som journalist och lärare. År 2000 kom Sokol till Sverige, och här har han byggt upp ett nytt rikt liv – som lärare, översättare och författare. Vårt samtal handlar om hans spännande livsresa, om mer eller mindre lyckad integration, om att brinna för två olika kulturer och om betydelsen av att hitta meningsfull sysselsättning. I poddavsnittet nämner jag Soran Ismails Sommarprat, som du hittar här.

Bild avsnitt 1Avsnitt 41. Tyngdpunkt och närvaro. Ett samtal med Sara Norrby Wallin

Välkommen till 2017 års första poddavsnitt! Här får du för tredje gången möta min parhäst Sara Norrby Wallin, i ett samtal om året som har gått och det som ska komma, inspirerat av arbetsmaterialet Unravelling the Year Ahead. Under året har vår relation utvecklats i en ny riktning. Det pratar vi om i podden, liksom om de ledord vi har valt för det kommande året. Det handlar om lyckliga skilsmässor, om skillnaden mellan att höra och att lyssna, om böljegång mellan harmoni och dramatik, om artighet och tacksamhet, om intellektuella nomader, om planering eller öppna dörrar, och mycket annat.

bild-avsnitt-39-kopiaAvsnitt 40. Att ta små steg och ha roligt under tiden. Ett samtal med Amanda Martling

Drömmen om Målajords fyrtionde avsnittet är också årets sista, och det bjuder på ett samtal med Amanda Martling. Amanda jobbar med miljöfrågor inom Västra Götalandsregionen, är aktiv i Omställningsrörelsen och har varit redaktör för boken Sånger från jorden. Vi pratar om skillnaden mellan hoppfullhet och aktivt hopp, om att jobba för en bättre värld och få högre livskvalitet på köpet, om plus och minus med att bo i kollektiv och mycket annat.

avsnitt-39-beskurenAvsnitt 39. Den röda tråden har varit att hjälpa andra. Ett samtal med Ingela Hansson

I förra avsnittet pratade jag med skaparna av podcasten Hjältarna, som handlar om människor som gör bra saker för världen. I avsnitt 39 får du möta just en sådan vardagshjälte, Ingela Hansson, som – med en stark drivkraft, hämtad ur personliga erfarenheter – jobbar med alltifrån sorgbearbetning till att hjälpa hemlösa och stötta tjejer på festivaler. Vi pratar om rätten att få sörja, om hur man ser på döden i olika kulturer, om hur ilska kan vändas till något positivt, om att bli starka och göra skillnad tillsammans och om vikten av att tillåta sig återhämtning.

avsnitt-38Avsnitt 38. Att sprida idén om att man kan förbättra världen. Ett samtal med Karin och Anna Bengtsson

Under sommaren 2014 cyklade Karin och Anna Bengtsson från söder till norr genom sommar-Sverige för att intervjua människor som gör bra saker för världen. Resultatet blev podcasten Hjältarna. Den resan – dess ursprung, vedermödor och glädjeämnen – får du höra mycket om i podden. Och så pratar vi om syskonrelationer, om vardagshjältars blygsamhet, om hopp och förtvivlan, om att ifrågasätta tanken om evig tillväxt, om att skapa självförtroende genom att våga försöka, och om att satsa på det område där man känner mest gnista.

bild-avsnitt-37Avsnitt 37. Jag brukar säga att jag blev mig själv. Ett samtal med Ann-Christine Ruuth

I poddens avsnitt 37 får du träffa Ann-Christine Ruuth, som under många år levde som man, pappa och präst i Svenska Kyrkan. För sex år sedan tog hon steget att kliva fram och påbörja processen att bli sig själv. Om den resan – som inneburit både en stor befrielse och stor smärta – handlar vårt samtal, liksom om egen och andras rädslor, om tro och religion, om att avvika från normer av olika slag, och om det viktiga arbete Ann-Christine gör idag, som föreläsare och utbildare med fokus på normkritik och könsidentitet.

avsnitt-36Avsnitt 36. Man kan glömma bort att leva om man drömmer för mycket. Ett samtal med Sanna Hellberg

När jag lägger ut det här poddavsnittet är det på dagen ett år sedan jag – med stor bävan – släppte det allra första avsnittet av Drömmen om Målajord. Idag ska du få möta min bästa vän och kollega tillika äldsta dotter, Sanna Hellberg, en ”digital nomad” som idag jobbar som översättare, illustratör och skribent, och nyligen startade sitt eget förlag. Sanna berättar om sin ganska snåriga livsresa från en trasslig tonårstid till idag, då hon hela tiden utsätter sig för nya spännande utmaningar. Vi pratar om skrivande som helande kraft, om volontärarbete som ett sätt att både ge och få, om frivillig enkelhet, om lyssnande, stillhet och närvaro, om att våga vara sårbar och mycket annat.

avsnitt-35Avsnitt 35. I kontakt med naturen. Ett samtal med Kim Falck

Poddens avsnitt 35 bjuder på ett möte med bergsguiden Kim Falck. På nittiotalet hamnade Kim i södra Frankrike, där han spelade rugby och jobbade med lite av varje, tills han för ett antal år sedan utbildade sig för att kunna ta med människor på guidade vandringar i Pyrenéerna. Idag lever han i bergen med sin franska fru och deras barn, ständigt nära naturen, och med vandringen som såväl sitt arbete som – vid sidan av andra friluftsaktiviteter – sitt största fritidsintresse. Vårt samtal handlar, förutom om vandring förstås, om röda trådar i livet, om närvaro i nuet, om skillnader mellan Sverige och Frankrike och om att ha ett jobb som man inte skulle vilja byta ut mot någonting annat.

avsnitt-34Avsnitt 34. Du måste ge dig själv tid att komma ihåg vem du är. Ett samtal med Ellika Lindén

Ellika Lindén och hennes man, Medicine Story, har inspirerat mig mycket, både privat och professionellt, genom den livsfilosofi – The Circle Way – som de lever efter, i harmoni med såväl jorden som andra människor, och med cirkelsamtal och lyssnande som en viktig grundbult. Ellika har levt ett innehållsrikt liv, där hon gjort allt från barn-TV med Staffan Westerberg till samtalscirklar i amerikanska fängelser. Vi pratar om barndomsmagi, om att ha ett hem på flera platser i världen, om roten till onda handlingar, om kärleken till naturen – bland mycket annat.

bild-avsnitt-33Avsnitt 33. Att utmana allt det vi känner till. Ett samtal med Julieta Talavera

I Drömmen om Målajords trettiotredje avsnitt möter vi Julieta Talavera i ett samtal på engelska. Julieta och hennes medarbetare i det kreativa labbet The Connectors Society i Malmö är inte rädda för att utmana rådande normer i sin strävan att göra sig själva och andra mer delaktiga i skapandet av den värld vi lever i. Vårt samtal handlar bland annat om crowdfunding, om att styras av andra värden än pengar, om ett rättviseengagemang som funnits med sedan barndomen, om att bidra med små skärvor av nya perspektiv och om att se lärprocesser där andra kanske ser misslyckanden.

Avsnitt 32Avsnitt 32. Vi vill mer än bara överleva, vi vill leva hela vägen. Ett samtal med Linda Asplund

För fem år sedan var Linda Asplund en sån där typisk ”duktig flicka”, som ville lite för mycket och inte lyssnade när kroppen, själen och omgivningen försökte säga ifrån. Efter några tuffa år och kringelikrokiga vägar har hon hittat hem, tillsammans med sin familj, på en bondgård utanför Höör i Skåne. Där håller Linda och hennes man Jens på att bygga upp sin verksamhet, Trulstorp Upplevelser, med ljusstöpning och andra aktiviteter, djur och odling. Vårt samtal handlar om att tappa fotfästet och hitta ny mening, om att uppleva med alla sinnen, om mentorskap och möten över generationsgränser, mikropauser i tillvaron, glada grisar och mycket annat.

Avsnitt 31Avsnitt 31. Att följa känslan när man är inspirerad. Ett samtal med Selina Hami

Selina Hami, min poddgäst i avsnitt 31, har alltid varit bra på att lita på sitt hjärta och sin magkänsla. Drömmen om ett mer hållbart samhälle har lett till hennes arbete, i Selina’s Organics, med att få oss att ifrågasätta dagens matproduktion och -konsumtion och med att på ett inspirerande sätt sprida insikten om att vegansk mat kan vara både välsmakande och vacker. Längtan efter att göra konkret skillnad på sitt eget sätt har också tagit Selina till Syrien, där en del av hennes familj lever, för att bidra med just det som är en sådan central del i hennes liv: mat. Ett annat syfte med matprojekten har varit att berätta vanliga människors historia, den som finns bakom de opersonliga siffror och begrepp vi möter i media.

Avsnitt DSC_0196 kopia30. Man måste agera på ett nytt sätt för att växa. Ett samtal med Maria Gerlofsson

Maria Gerlofsson har en brokig och spännande bakgrund. Hon har varit ekonomijournalist på Svenska Dagbladet, chefredaktör för två stora magasin och dramapedagog. Idag jobbar Maria med sitt eget företag, Act and Grow, som författare, föreläsare, coach och kursledare med fokus på bland annat ledarskap och stresshantering. ACT (Acceptance and Commitment Training) och improvisationsteater är viktiga komponenter i hennes verksamhet. I vårt samtal pratar vi exempelvis om mod att stå upp för den man är, om drömförverkligandets baksidor och om att agera för att kunna växa.

Avsnitt 29Avsnitt 29. Kärlek och lek. Ett samtal med Pia och Dennis Kammeborn

Mitt i den svenska sommaren kommer här mitt poddsamtal med Pia och Dennis Kammeborn, drottning och kung i kungariket Kammebornia, vars valspråk är Love and Play. Om hur det tar sig uttryck i deras dagliga liv, om magi och skönhet mitt i vardagen, om att våga prata om det svåra även om vi fokuserar på det goda i livet – och så lite stickning och mycket annat – samtalar vi i detta det hittills längsta avsnittet i Drömmen om Målajords historia.

Avsnitt 28Avsnitt 28. Att våga ifrågasätta normer. Ett samtal med Fredrik Warberg 

I det sista poddavsnittet den här sidan Sommarsolståndet får du möta Fredrik Warberg, en av initiativtagarna till Tidsverkstaden, som sedan millenieskiftet arbetat med att inspirera människor till att reflektera över hållbarhet – för såväl individen som för samhället i stort – utifrån ett livskvalitetsperspektiv. Vad händer om vi vågar gå emot samhällets normer om vad som betraktas som framgång? Vad innebär det att vara rik på riktigtHär och här hittar du det omfattande samtalsmaterial (alltihop helt gratis) som Fredrik har varit med om att ta fram.

Avsnitt 27. Det finns många sätt att leva på. Ett samtal med Hilma Wallin, Elsa Wallin och Maya Vannestål

Min hittills äldsta poddgäst, Dagny Carlsson, föddes nästan 90 år före det här avsnittets poddgäster: Elsa 17, Hilma 15 och Maya 14 år. Hur är det att vara tonåring 2016? Hur kan det bli när man följer sitt hjärta och inte bara gör som alla andra? I vårt samtal avhandlar vi allt från djur-människa-relationer och veganism till politiskt engagemang och drömmar som krockar. Och så får du ett litet bonusavsnitt med Mayas lillebror Adam, sex år, som bland annat tipsar oss vuxna om hur vi kan få ett bra liv. 🙂

Bild avsnitt 26Avsnitt 26. Jag vaknar och tycker om mina dagar. Ett samtal med Therése Högberg

Poddavsnitt 26 bjuder på ett samtal med Therése Högberg. För ett antal år sedan körde hon slut på sig fullkomligt i sitt jobb som lärare, vilket fick henne att ändra riktning på livet. Ännu en kompassjustering senare har hon hittat riktigt rätt och håller nu på att utbilda sig till bild- och psykoterapeut. Vi pratar om plikt och lust, om mod, nätverk och kraftkällor, om att älska naturen mitt i stan, om att lyssna inåt – och kunna skilja på våra olika inre röster – och mycket annat spännande.

BIld avsnitt 25 redigeradAvsnitt 25. Det finns så mycket att engagera sig i! Ett samtal med Pernilla Holmgren Larsson

I poddens tjugofemte avsnitt möter vi en kvinna som verkligen brinner för att skapa förändring. Pernilla Holmgren Larsson har under många år arbetat med samhällsjournalistik, bland annat på TV4:s Kalla Fakta. Idag handlar en stor del av hennes liv om en opera, Dansa min docka – på temat anorexi – som hon sätter upp tillsammans med tonsättaren Paula af Malmborg Ward. Starkt engagemang, psykisk ohälsa, svensk psykiatri 2016, slumpar och spännande mänskliga möten – det är några av våra samtalsämnen.

Avsnitt 2Bild avsnitt 244. Nu gör vi skillnad. Ett samtal med Ulrika Slottner

Vi fortsätter på skrivtemat här i poddavsnitt 24, där jag har träffat Ulrika Slottner, som driver Idus Förlag. Flera dramatiska händelser i Ulrikas liv ledde till att hon bytte yrkesbana, och steg för steg byggde upp den verksamhet hon har idag. Vi pratar om den resan, om att arbeta nära sina författare, om att gå på magkänsla, om att förverkliga idéer utan krångliga beslutsvägar och om att göra skillnad på sitt eget sätt.

Avsnitt 23Avsnitt 23 - redigerad. Att leva ett nytt liv varje vecka. Ett samtal med Louise Halvardsson 

Min gäst i avsnitt 23 är Louise Halvardsson. Redan innan Louise fyllde trettio hade hon förverkligat alla sina drömmar, bland annat publicerat en roman och vunnit Författarförbundets debutantpris. Hur går man vidare då? Det bestämde sig Louise för att ta reda på genom ett ganska udda projekt, där hon flyttade hem till trettio olika personer under en vecka var för att se hur de levde, tänkte och drömde. Hur det var och vilka konsekvenser projektet fick i Louises liv får du höra om i vårt samtal, som också handlar om estradpoesi, kompasser som byter riktning och mycket annat. Och så får du veta mer om Drömmen om Målajords nystartade blogg.

Avsnitt 22. BerättBild avsnitt 22elser som berör. Ett samtal med Petra och Dennis Ariton

I poddens tjugoandra avsnitt har jag fått träffa Petra och Dennis som flyttat från Stockholm till Österlen, där de driver Skillinge Bokotek och Ariton Förlag. Vårt samtal handlar om att förmedla vanliga människors historier, om vad som kan hända över en fika, om makten att både krossa och förverkliga andras drömmar och om när hälsan bromsar upp takten för alla ens idéer. Och så berättar jag om hur det gick till när jag själv började skriva en roman.

Avsnitt 21Avsnitt 21. Jag tror på att allting är möjligt. Ett samtal med Leyla Yumer

Välkommen till poddavsnitt tjugoett, där jag har träffat Leyla Yumer, som startade sitt första företag redan när hon gick på gymnasiet. Med en stark passion för såväl entreprenörskap som människor har hon utan livlinor – och med sin mormors kloka ord som inspirationskälla – kastat sig in i alltifrån matleverans under stora evenemang, som damfotbolls-EM och en av Nordens största julmarknader, till att driva redovisningsbyrå och hemtjänstföretag där mänskliga möten är i fokus.

Avsnitt 20. Jag har aldrig tråkigt! Ett samtal med Eva UppsällAvsnitt 20

Nu firar Drömmen om Målajord tjugoavsnittsjubileum med ett samtal med Eva Uppsäll som driver Stubbalycke Trädgård i Småland. Eva har inte bara bytt karriär, utan också boendesituation från central lägenhet i en region med stora jobbmöjligheter till gammal gård på landet mitt ute i ingenstans. Vi pratar om att gå med lätta steg från ett uppsägningsmöte, om att välja och välja om och mycket mer. Jag delar också med mig av några tankar kring att skjuta på livsdrömmar (som det talas om i ett avsnitt av radioprogrammet Kropp och Själ som du hittar här) och om att man ibland behöver koppla bort sitt förnuft för att hitta den inre kompassen.

Avsnitt 19Avsnitt 19. I kooperativ får man vara ganska ödmjuk. Ett samtal med Fredrik Bergman

I avsnitt nitton får vi möta Fredrik Bergman. För elva år sedan drog han igång det sociala företaget Macken, som har hjälpt många människor utanför den vanliga arbetsmarknaden till en meningsfull tillvaro. Fredrik har vunnit pris som Årets Entreprenör och nyligen gjorde filmaren Tom Alandh en dokumentärfilm om Mackens verksamhet. Vårt samtal handlar om alltifrån adhd till stadsodling till att ta tillvara våra nya svenskars kompetenser.

Bild avsnitt 18Avsnitt 18. Att stanna upp och förnimma. Ett samtal med Jonas Nordström

Poddavsnitt arton fortsätter att utforska temat inre kompass, som vi var inne på i det förra avsnittet. Jonas Nordström har en bakgrund som civilingenjör och i försvaret – med placering i Afghanistan och på Balkan – men jobbar idag som lärare och forskare i psykologi vid Arizona State University i Phoenix, samtidigt som han i sitt eget företag bland annat ger kurser i stresshantering och traumabearbetning. I vårt samtal får vi bland annat ta del av intressanta perspektiv på intuition och magkänsla. Och här kan du läsa lärobokskapitlet om intuition som Jonas har skrivit – med övningar i hur vi kan träna upp vår magkänsla.

Bild avsnitt 17 (redigerad)Avsnitt 17. Att komma till sin rätt som människa. Ett samtal med Kajsa Ingemarsson

Den här gången har jag träffat en av mina stora inspirationskällor, Kajsa Ingemarsson, som har skrivit en trilogi om just det som den här podden handlar om – att lyssna inåt och följa sitt hjärtas väg. I vårt samtal utforskar vi, bland mycket annat, kreativitet, utmattning, acceptans och att leva som man lär. Du får också veta vilka gemensamma nämnare jag har hittat hos många av de gäster jag har pratat med i podden hittills; det berättar jag om i ett avsnitt av podden Leva gott.

Bild avsnitt 16Avsnitt 16. Nu ska jag leva lajban, innan det är för sent. Ett samtal med Dagny Carlsson 

Poddens sextonde avsnitt bjuder på ett samtal med Dagny Carlsson, som inte låter det faktum att hon är över hundra år hindra henne från att leva ett så roligt och utvecklande liv som det bara är möjligt. Genom tekniken – inte minst den blogg hon startade för några år sedan – har en ny värld öppnat sig för denna härliga inspirationskälla som blev vald till Årets Senior 2015. Samma kväll som det här avsnittet publicerades gjorde Dagny succé hos Skavlan.

Bild avsnitt 15Avsnitt 15. Att äntligen våga vara sig själv. Ett samtal med Birgitta Backlund

I poddens femtonde avsnitt möter jag författaren och lyckliga pensionären Birgitta Backlund i ett samtal om skrivglädje, om att ta revansch på livet och om livskvalitet och passion på äldre dar. För dig som gillar att skapa egna texter kommer också tips på hur du kan hitta skrivtävlingar att utmana dig med.

Bild avsnitt 14Avsnitt 14. Nyfikenhet har fört mig genom livet. Ett samtal med Ewa Wigenheim

Välkommen till avsnitt 14, där jag träffar livscoachen Ewa Wigenheim, som delar med sig av såväl sin egen inre resa som hur hon hjälper andra att hitta och följa sin inre kompass. Det är ett samtal om alltifrån Abba till munkar i Laos, om meditation, yttre och inre tillfredsställelse och om vikten av att inte ställa upp hinder i vägen när man vill göra verklighet av en idé.

Bild avsnitt 1Avsnitt 13. Perspektiv och balans. Ett samtal med Sara Norrby Wallin

I det trettonde avsnittet pratar jag och min kollega Sara på Livstid utifrån ett reflektionsmaterial som vi sedan några år tillbaka arbetar med runt årsskiftet, Unravelling the Year Ahead. Vi tittar tillbaka på vad vi tar med oss från 2015 och tänker framåt inför 2016. Samtalet handlar bland annat om oro som får finnas men inte ta över, om närvaro och distans – och om Evert Taube-klassikern Sov på min arm. Om du själv är nyfiken på materialet (som är helt gratis), så hittar du det om du klickar här.

Bild avsnitt 12Avsnitt 12. Envisheten är min drivkraft. Ett samtal med Emmalill Frank 

Det tolfte avsnittet bjuder på ett samtal med illustratören och konstnären Emmalill Frank, som trots sin svåra sjukdom håller fast vid drömmen om att skapa, hittills mest i bild, men på senare tid också i ord. Att ge upp finns inte på Emmalills karta, och till sin hjälp har hon sin humor, självdistans och positiva livssyn – allt är möjligt om man verkligen vill.

Bild avsnitt 11Avsnitt 11. Man får en tillit till människan. Ett samtal med Stefan Thorendal

I det elfte avsnittet möter vi Stefan Thorendal som driver vandrarhemmet STF Hagaby/Lantgården på norra Öland, ett arbete som kräver alltifrån rörmokerikunskaper till förmågan att vara trevlig klockan tolv på kvällen efter en sjutton timmars arbetsdag. Vi får också följa med på några av Stefans äventyr runtom i världen, såsom revolution i Iran, roadtrip i USA och cykeltur genom Sinaiöknen. Och så återvänder vi till El Camino i Spanien, som Camilla Davidsson berättade om i avsnitt 6.

Bild avsnitt 10Avsnitt 10. Var hade du varit om du inte haft yogan? Ett samtal med Cina Persson

I poddens tionde avsnitt möter vi yogaläraren Cina Persson i ett samtal om kropp och smärta, envishet, att hitta en väg tillbaka till livet och om att sprida yogan till nya målgrupper, exempelvis våra barn. Om du är nyfiken på yoga men inte har prövat ännu får du också tips på hur du själv kan komma igång.

Bild avsnitt 9Avsnitt 9. En magisk plats där allt är möjligt. Ett samtal med Sofia Aifos

I avsnitt nio kliver vi rakt in i köket hos Sofia Aifos, som driver den vegetariska restaurangen Sájvva i Malmö tillsammans med sin pappa. Sájvva är inte bara ett ställe där man får god, vällagad och vackert serverad mat, utan också en plats för mänskliga möten. Kreativitet, drömmar som möts och vikten av att vårda sina relationer är några av våra samtalsämnen.

Bild avsnitt 8Avsnitt 8: Fokus och magkänsla. Ett samtal med Emilia Linderholm

I avsnitt åtta av Drömmen om Målajord får ni möta konstnären Emilia Linderholm. Vi pratar om att växa upp i en välkänd konstnärs- och musikerfamilj, om att välja mellan två spännande karriärvägar, om att flytta från hetluften nära storstaden till lugnet på landet och om att ta sitt värv på allvar – och mycket annat.

Bild avsnitt 7Avsnitt 7: Det är för barnen jag jobbar. Ett samtal med Super-Carina Aynsley

I avsnitt sju har jag träffat Carina Aynsley, eller Super-Carina, som de flesta kallar henne. Vi får följa med Carina till Nepal, där en volontärresa för några år sedan kom att bli en vändpunkt i hennes liv. Idag hjälper hon nepalesiska kvinnor – och därmed deras barn – genom att sälja nepalesiskt hantverk i Sverige. Volontärresan kom också att bli startpunkten för Carinas skrivande. Avslutningsvis passar jag på att tipsa om mina två digitala julkalendrar.

Bild avsnitt 6Avsnitt 6: Det finns ett före och efter Caminon. Ett samtal med Camilla Davidsson 

I poddens sjätte avsnitt har jag träffat Camilla Davidsson, som berättar om den livskris som kom att leda till att hon började lyssna mer inåt. Vi får följa med Camilla på vandringen längs den berömda pilgrimsleden El Camino, som hon har skrivit om i den första boken i sin trilogi om Emma. Programmet handlar också om att driva Bed & Breakfast samtidigt som man ammar tvillingar, om att hitta roten till sömnlösa nätter och om att känna sig ”buren”.

Bild avsnitt 5Avsnitt 5: Det är när man följer hjärtslagen som det händer. Ett samtal med Anna Lovind

I det femte avsnittet av Drömmen om Målajord samtalar jag med Anna Lovind, som släppte en lovande karriär som förlagsredaktör i Stockholm för att hitta stillheten och följa sin egen rytm. Sedan hon startade eget företag har hon framförallt jobbat som frilansande redaktör och skrivcoach för förlag och enskilda författare, men för en tid sedan lanserade hon också sin onlinekurs ”The Creative Doer” som handlar om att komma loss med kreativa drömmar.

Bild avsnitt 4Avsnitt 4: Alla människor gör skillnad. Ett samtal med Lisa Moraeus

I det fjärde avsnittet av Drömmen om Målajord får vi träffa Lisa Moraeus, som jobbar som föreläsare, kursledare och coach i eget företag. Där jobbar hon med bl.a. ledare och styrelser i ideella och idéburna organisationer, liksom med småföretagare som vill hitta sin röda tråd i verksamheten. Lisa är också ordförande i Röda Korsets Växjökrets. En kvinna som vågar leva sin dröm om att kunna påverka för en bättre värld, helt enkelt.

Bild avsnitt 3Avsnitt 3: Stillhet, kreativitet och möten. Ett samtal med Anne och Peter Elmberg, Mundekulla Retreatcentrum

I det tredje avsnittet får vi träffa grundarna Anne och Peter Elmberg och höra den spännande historien om hur deras kursgård i småländska Mundekulla, mitt i utvandrarbygden, växt fram och blivit till den fantastiska mötesplats den är idag. Annes och Peter berättar också om sin egna kreativa projekt, som har med musik, skrivande och måleri att göra.

Bild avsnitt 2Avsnitt 2: Va – jag fotograf?! Ett samtal med Anna Nordström

I det andra avsnittet möter vi Anna Nordström, som efter många år utomlands satsade på en karriär som fotograf – eller visuell kommunikatör, som hon hellre kallar sig. Varje år gör hon, vid sidan av sitt vanliga fotograferande, ett konstprojekt med tankeväckande innehåll. Se mer av Anna och hennes bilder på Nordström Performance Photo. Avsnitt 2 bjuder också på boktips om att följa sin inre kompass.

Bild avsnitt 1Avsnitt 1: Att navigera efter sin inre kompass. En introduktion och ett samtal med Sara Norrby Wallin

I det första avsnittet av Drömmen om Målajord pratar jag, Maria Estling Vannestål, om livsdrömmar och om vägen mot förverkligandet av mina egna drömmar – som bland annat handlar om att skriva skönlitteratur. Du får också träffa min kollega i projektet Livstid, Sara Norrby Wallin, som just tagit ett viktigt steg mot sin dröm om att jobba helt och hållet i egen regi. Och så får du veta bakgrunden till poddens namn.